WITHARA LABRADORS

 

Hierbij wat algemene informatie over het aanschaffen van een labrador pup. U kunt hieruit wat belangrijke zaken halen wanneer u overweegt om een labrador pup aan te schaffen. Meer algemene informatie kunt u vinden in het boek DE LABRADOR RETRIEVER een uitgave van de rasvereniging [de NLV].

Het voordeel van een pup is dat een pup zo schattig is en dat hij in het gezin meegroeit. “U kunt hem naar uw eigen hand zetten”. Toch is het heel verstandig om goed te weten waar u aan begint voordat u aan een pup begint. Er kan helaas heel wat mis gaan.

Belangrijk bij het aanschaffen van een pup is, dat je zoveel mogelijk deze risico’s wilt verkleinen. Uitsluiten kun je niet, want het gaat om levende wezens. Zoals bekend, is het ras zeer populair. Een goede labrador is ook een hele leuke, vrolijke en aktieve hond met veel will to please, kortom een ideale gezinshond voor mensen die wat met hun hond willen doen. En mensen die daar de tijd voor hebben! Wanneer de hond de hele dag alleen thuis is en niet voldoende beweging en aandacht krijgt, dan gaat het mis met  hem. Hij gaat zich vervelen en kan dan bv het huis gaan slopen of nog vervelender karaktertrekken gaan vertonen. Dit kan niet. Noch de hond, noch het gezin is gelukkig met elkaar. Dus wanneer beiden werken en wanneer de hond  niet mee kan naar het werk; begin dan niet aan een hond, neem dan bv een kat of een konijn.

Je hebt tegenwoordig veel "uitlaatservices", vooral voor mensen die de hele dag werken en die geen tijd voor hun hond hebben. Meestal nemen 1 of 2 personen grote aantallen honden mee naar recreatiegebieden. Daar worden ze met zijn allen losgegooid. Vanzelfsprekend vraag je om de grootste problemen wanneer je een pup hier mee laat gaan. Dit zou m.i. verboden moeten worden!!!! Maar ook volwassen honden zou ik niet  mee laten gaan. Zoveel honden met 1 of 2 personen die  daarop toezicht zouden moeten houden is ook vragen om problemen. Hitsige reuen die een teef niet met rust laten, honden die weglopen of andere wandelaars met hun hondje gaan belagen. Zo bezorgen veel uitlaatservices veel overlast voor anderen. Ze zijn ook vaak langer bezig  met honden ophalen en wegbrengen  [de honden zitten erg lang tussen andere lawaaierige (luid blaffende) honden in benches in afwachting van hun "wandeling"].Ik vraag me dan af of je je eigen hond er zo'n plezier meedoet en zeker niet als je teefje dan ook nog tijdens "de wandeling" de hele tijd wordt besprongen door hitsige reutjes etc.

Ook moet je je van te voren afvragen wat je met je hond wilt gaan doen. Daarbij natuurlijk rekening houdend met het feit dat de Labrador oorspronkelijk gefokt is als jachthond. Net zo min als je met een Greyhound  aan apporteerwedstrijden kunt meedoen [daar zijn zij niet voor geschikt], kun je evenmin met een Labrador pakwerk [politiehondenwerk] doen bv. Ook moet eerlijkheidshalve gezegd worden dat wanneer de ambities liggen om op wedstrijdniveau behendigheid en/of  flybal te doen, dit ras ook niet zo geschikt is, daarvoor moet je de veel behendiger, wendbare Bordercollie hebben bv. Die vindt dat dan ook heel leuk om te doen.

Kies ook niet voor dit type Labrador als je eigenlijk van hele ranke, slanke honden houdt. Een goede Labrador hoort een ronde ribwelving te hebben, als hij dat dan ook heeft, is hij niet dik. De Labrador is een waterhond en die ronde ribwelving geeft hem een groter drijfvermogen.

Er zijn helaas veel fokkers die het niet zo nauw nemen met de gezondheid, karakter  en andere wezenlijke eigenschappen van het ras. De zogenaamde broodfokkers . Deze lieden fokken alleen voor het geld. Zoals wel duidelijk moge zijn, loopt men grote risico’s indien men bij een broodfokker een pup koopt en zeker als deze broodfokker zich niet houdt aan de geldende gezondheidsregels! Er is nog iets heel belangrijks wat u moet weten wanneer u bij de broodfok een hond koopt. U moet weten dat u dan meewerkt, en dus schuldig bent, aan zeer ernstige dierenmishandeling. Veel van deze pupjes worden uit Oost Europa gehaald en de diertjes die komen uit de Nederlandse puppyfabrieken zijn niet beter af. Goedkoop even een hondje halen resulteert in een en al ellende voor u zelf, maar zeker voor die arme dieren. Realiseert u zich dat wanneer deze lieden niet meer van hun honden afkomen, dat ze er dan mee zullen stoppen ze te fokken; misschien een ideaal beeld, maar zeker iets waar we als maatschappij aan moeten werken in het belang van de dieren.

Hoe weet je of je bij een goede fokker terecht bent gekomen??? Een goede fokker fokt uitsluitend met gezonde ouderdieren die beschikken over alle geldige gezondheidsuitslagen voor wat betreft ogen, heupen en ellebogen.Het is belangrijk om te controleren of ze inderdaad vrij zijn van PRA/Cat en elleboogdysplasie. De heupuitslag dient A of B te zijn. C kan ook onder bepaalde voorwaarden.  Dit zijn tevens de gezondheidseisen gesteld door de rasvereniging.

Tevens zult u merken dat een goede fokker erg bezorgd is, waar zijn pups terecht komen. Hij zal U als eventuele pupkoper, vele vragen stellen over allerlei zaken [bv of u gladde vloeren hebt in huis, laminaat bv is zeer slecht voor een opgroeiende jonge hond en zelfs een volwassen hond maak je er niet blij mee] Een goede fokker zal altijd vragen of u zo’n vloer wilt bedekken met kleden!!],zodat hij een goede indruk krijgt dat het hondje bij U een goed, liefdevol en verantwoord tehuis krijgt.

Indien je liever niet het risico wilt lopen een hond met HD/ED/OCD [ernstige orthopedische problemen] te hebben, kan je kiezen voor een  wat oudere hond. De hond kan vanaf een jaar helemaal  geröntgend worden, zodat je dan weet wat je hebt. Een goed opgevoede oudere labrador past zich meestal heel makkelijk aan in een nieuw gezin.

Of je voor een reu of een teef kiest, hangt helemaal af wat het best bij je past. Algemeen kan je zeggen, dat een teef  2x per jaar loops wordt en een reu wat groter en sterker is. Allebei moeten ze goed opgevoed worden! Men wil nog wel eens denken dat een teef rustiger en makkelijker is. Er is om deze reden dan ook meer vraag naar teven. Teven zijn niet makkelijker!  Dit is net zo min waar als wanneer je zegt dat meisjes makkelijker zijn dan jongens. Het hangt af van het individu en de opvoeding. Er zijn  in karakter uiteraard  wel verschillen tussen reuen en teven. Reuen zijn [mits goed opgevoed!] aanhankelijker en teven wat zelfstandiger. Ook hebben teven wat meer last van hormoonschommelingen.

De prijs van een labradorpup kan nogal uit een lopen. Algemeen ligt de prijs in Nederland tussen de 800 en 950 euro ongeacht  de kleur of het geslacht!!!!.

Bruine labradors zijn tegenwoordig erg in. Dit komt door o.a  tv reklame en omdat er mensen zijn die denken dat ze met een bruine labrador iets exclusiefs hebben.

         Dit is al lang niet meer zo. Er zijn zeer veel bruine labradors [en niet zoveel goede]. Er zijn    nu zelfs meer bruine labradors dan gele. De populariteit van de kleur bruin heeft helaas zeer grote gevolgen voor de kwaliteit van deze kleur labradors

Veel fokkers zijn nu bruine labradors  gaan fokken, omdat deze zo goed in de markt liggen. Dit heeft tot gevolg dat er veel bruine labradors doorgefokt zijn, hetgeen grote gevolgen heeft voor het karakter [zeer druk en hard,eigenwijs of zelfs soms agressief] en gezondheid van de hond. Natuurlijk zijn er ook enkele fokkers die het wel serieus nemen met het karakter en gezondheid van de bruine labrador, maar daar staat u doorgaans ongeveer 2 jaar op een wachtlijst.

Sommige fokkers willen vanwege de populariteit van de kleur bruin veel meer geld vragen voor hun bruine pups, soms wel honderden euro’s meer [wanneer  dit zo is, dan kunt u al bedenken dat u niet bij een fokker terecht bent gekomen die op een goede manier bezig is]. Ik vind dit allemaal erg jammer, omdat ik dit geen goede ontwikkeling vind., aangezien de kleurfaktor bruin een zeer smalle fokbasis heeft [anders dan het zwart of geel] en het werkt de broodfok   in   de hand en dit komt weer niet ten goede van de kwaliteit van de bruine labrador.

Een goede fokker zal de pupkopers in meer of mindere mate begeleiden wanneer de pup bij de nieuwe eigenaar is. Bij velen houdt dit in dat zij een voedingslijst zullen meegeven en misschien wat handige tips. Sommige fokkers houden op een gegeven moment een reünie waar ze het leuk vinden om alle pups weer terug te zien. Ook moet het mogelijk zijn dat u met uw vragen bij de fokker terecht kunt. Meestal houdt bij de meeste fokkers de begeleiding hiermee op. Geen bericht is goed bericht. Veel pupkopers vinden dat ook prima zo. Dus dat past dan goed bij elkaar. Daar hoeft niets mis mee te zijn.       

Voordat u erover denkt om bij mij een pup aan te schaffen moet ik u vertellen dat dit bij mij iets anders gaat. Dit is ook de reden dat ik niet zo heel  vaak nesten heb. Ik ben wat dit betreft een vrij ambitieuze fokker. Ik doe mijn uiterste best om een zo goed mogelijke labrador te fokken en om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen blijkt altijd weer hoe vreselijk belangrijk de opfok is. Hier komt zoveel bij kijken wb opvoeding. voeding, beweging, gezondheid, dat je heel wat ervaring moet hebben om het optimale uit je hond te halen. Een ervaring die de meeste pupkopers niet hebben. Dit hoeft geen probleem te zijn als de fokker er de tijd en aandacht insteekt om de pupkopers, vooral in het eerste jaar, uitgebreid te begeleiden. De pupkoper moet dit ook op prijs stellen en hier achter staan. Je kunt nl veel per telefoon en/of email doen, maar de praktijk heeft geleerd dat hoe vaker ik de pup terug zie, des de beter het eindresultaat uiteindelijk wordt. Maar hier moet je als pupeigenaar wel voor kiezen.

 

Wanneer u meer wilt weten, kunt u altijd kontakt met mij opnemen.

 

 

Withara Labradors

         

Marie-Louise van Haersma de With

 Withara Labradors

Schremmersteeg 4

3882 SE Putten, Holland

 Tel. 033-2458137